Reilu peli tekijänoikeuksiin

23.4.2013

Katso FAO:n ja Axxell Cityn uusi tekijänoikusvideo

Suomen Journalistiliiton sähköisen median freelancer-osasto FAO teki yhteistyössä Axxell Cityn, helsinkiläisen ruotsinkielisen media-alan oppilaitoksen kanssa videon, jossa eri luovan alojen edustajat kertovat kokemuksistaan tekijänoikeuksiensa joutumisesta vääriin käsiin.

Musiikkituottaja Oskar teki niin hyvän biisin että se päätyi Beyonce Knowlesin videolle. Mutta miten niin pääsi käymään? Eva, valokuvaaja, kertoo kaverinsa menestysotoksen päätymisestä maailmanlaajuiseen levitykseen. Mitä jäi kirstun pohjalle? Malin on kirjailija, joka ei tiedä itkeäkö vai nauraa kun hänen teoksensa dramatisoitiin lupaa kysymättä. Mirja, toimittaja, teki dokkarin jonka tekijänoikeudet jäivät työnantajalle. Eräs otos tuli esiin arkisto-otoksena toisessa TV-ohjelmassa kummallisessa asiayhteydessä – ja esiintyjät loukkaantuivat syvästi.

 Katso video tästä: http://youtu.be/txuv0FJ1pZc?t=8s

Video ideoitiin suomalaisten freelancerien vuotuisessa kesäseminaarissa Hämeenlinnassa vuonna 2012. Se on tehty Pohjoismaiden freelance-journalistien ammattijärjestöjen tekijänoikeuskampanjaa varten julkaistavaksi maailman tekijänoikeuspäivänä 23.4.2013. Videon tekivät  Matilda Mannström, Fredrik Wikström, Pernilla Karlsson ja Axel de la Chapelle. Konsultoiva opettaja oli Tom Björklund/ Axxell City 2013, ja FAOn yhteyshenkilö Mirja Metsola.

FreelanceGruppen i Dansk Journalistforbund, Danmark
FJ – Frilansjournalistene i Norsk Journalistlag, Norge

FAO ja SFJ, Suomen journalistiliiton freelance-osastot, Suomi
Frilans Riks, Frilansjournalisterna inom Svenska Journalistförbundet, Sverige