Ay-stipendi av-kääntäjien Tykille

17.5.2013

RTTL jakaa vuosittain ay-stipendin tunnustuksena jäsentemme hyväksi tehdystä työstä. Tällä kertaa ay-stipendi myönnettiin av-kääntäjien ydinryhmälle Tykille esimerkillisestä työstä yhteisten tavoiteidemme ja koko av-käännösalan hyväksi.  Ryhmään kuuluvat Rosa Aaltonen, Niko  Astikainen, Pekka de Groot, Tuula Friman, Tytti Heikkilä, Tarmo Hietamaa, Outi Huovinen, Tiina Häkkinen, Tommi Hämeenranta, Anna-Maija Ihander, Anni Koskenniemi, Maria Kynsijärvi, Jarkko Lehtola, Anneli Miljard, Lauri Mäkelä, Heidi Mäki, Arto Paljakka, Petter Pinola, Jukka Sorsa, Kati Wink, Saara Vironmäki ja Sanna Väre.

Ay-stipendi jaettiin RTTL:n luottamushenkilöiden kevätseminaarissa Hotelli Helkassa 15.5.

Palkinnon luovutti RTTL:n puheenjohtaja Ari-Pekka Sirviö.  Tässä hänen puheensa palkituille:

"Ay-toiminta ja yhteisten etujen ajaminen tarkoittaa joskus myös uhrauksien tekemistä. Nuo uhraukset tehdään, jotta saavutetaan jotain vieläkin enemmän. Ay-toiminta tarkoittaa myös rohkeutta ja sinnikkyyttä.

Tätä kaikkea ovat osoittaneet AV-kääntäjät, ja heidän tykki-ryhmänsä. Kun MTV ulkoisti käännöstoimintansa BTI Internationalille, uhkasi kääntäjien tulo taso pudota kolmannekseen, vaikka työt eivät vähentyneet. Kääntäjät tekivät rohkean ratkaisun ja irtisanoutuivat yli sadan työtekijän joukolla. Sinnikkäästi he käärivät hihansa ja ryhtyivät toimiin. He päivystivät käännöstoimistojen ulko-ovilla ja tuulikaapeissa valmiina kertomaan työhaastatteluihin tuleville asioiden taustoja. He osallistuivat työhaastatteluihin saadakseen selville, millaisia ehtoja työnantajat tarjoavat henkilöille, jotka olivat menossa paikkaamaan joukkoirtisanoutumisen jättämää aukkoa.

Taistelun tulos oli torjuntavoitto, mutta silti paljon enemmän kuin äkkiseltään voisi luulla. Teko oli tärkeä myös kaikkien alan työntekijöiden ja RTTL:n jäsenten kannalta. Se osoitti työnajajapuolelle, että ihan mitä tahansa ei voi työntekijöille tehdä. Se osoitti myös, että sitkeyttä löytyy työntekijöiden rivissä. Se lisäsi roimasti palkansaajapuolen uskottavuutta tiukoissa tilanteissa. Se osoitti joukkovoimaamme. Tämä teko luo uskoa meihin kaikkiin ja toivottavasti pienen pelon siemenen työnantajiin. Näytitte meille muille mallia, siitä suuri kiitos."