Järjestöt varoittavat "Järkeä tekijänoikeuslakiin" -aloitteen vaikutuksista

6.2.2014

"Järkeä tekijänoikeuslakiin" -kansalaisaloitteen lähetekekustelu alkaa eduskunnassa tänään (6.2.).

Kotimaisen luovan alan ja media-alan työntekijöiden, yritysten ja taiteilijoiden järjestöt varoittavat yhteisellä kannanotollaan ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -aloitteen vaikutuksista.

Kannanoton avainkohdat ovat seuraavat:

* Aloitteen virallinen tiivistelmä ja sen mainonta eivät vastaa aloitteen sisältöä. Valta-osa allekirjoittajista ei ole voinut tietää, mitä vain juristeille aukeavat ja 17-sivuiset pykälämuutosesitykset sisältävät.

* Aloite vaikeuttaisi digitaalisten palvelujen kehittämistä ja tekisi Suomesta turvasata-man kansainväliselle verkkopiratismille kumoamalla lukuisia piratismin torjunnan kannalta välttämättömiä pykäliä.

* Aloitteen vaatima teosten korvaukseton pakko-otto opetuskäyttöön veisi pohjan op-pimateriaalituotannolta.

Mukana ovat kotimaisen luovan alan ja sisältöalan merkittävimmät toimijat: Media-alalta mm. Journalistiliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Aikakauslehtien Liitto ja Sanomalehtien liitto, MTV Oy ja Sanoma Media Finland Oy; luovalta alalta mm. Suomen elokuvatuottajien keskusliitto  Musiikki-tuottajat – IFPI Finland, Suomen peliohjelmisto- ja multimediatallenneyhdistys FIGMA ja Valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artis.

Liitteet