RTTL: Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisellä on suuri vaikutus koko luovalle alalle ja suomalaiseen kulttuuriin

21.3.2014

Radio- ja televisiotoimittajien liitto on huolissaan eduskuntaryhmien päätöksestä jäädyttää Yle-veron indeksikorotus ensi vuodeksi. Indeksikorotuksen jäädyttämisellä on dramaattinen merkitys Ylen toimintaedellytyksiin. Pelkäämme ratkaisulla olevan myös henkilöstövaikutuksia.

Eduskuntaryhmien päätös vaikuttaa merkittävästi koko luovan alan toimintaan myös Ylen ulkopuolella. Viime vuonna Yle osti audiovisuaalisen alan yrityksiltä palveluita 58 miljoonalla eurolla. Kotimaisia ohjelmia ostettiin noin 22 miljoonaa eurolla 160 eri tuotantoyhtiöltä. Freelancetoimittajilta ja –taiteilijoilta ostettiin sisältöä noin 16 miljoonalla eurolla. Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttäminen heikentää merkittävästi tuotantoyhtiöiden elinmahdollisuuksia ja freelancereiden työllisyyttä.

Samalla Ylen merkittävä panostus suomalaisen kulttuurin puolesta heikkenee väistämättä. Olemme huolissamme erityisesti kotimaisen draaman sekä laadukkaiden lastenohjelmien tulevaisuudesta. Myös alueellinen tasa-arvo ja vuoropuhelu yhteiskunnan eri tahojen välillä saattaa heikentyä jäädyttämispäätöksen myötä.

Yksi Ylen tärkeimmistä arvoista on poliittinen riippumattomuus. Olemme huolissamme päätöksen vaikutuksesta myös siihen. Poliittisesti riippumattoman rahoitusmekanismin luonne näyttää muuttuvan nyt ratkaisevasti. Ylen rahoitus uhkaa olla nyt aiempaa enemmän poliittisten suhdanteiden armoilla.

Ari-Pekka Sirviö
puheenjohtaja
Radio- ja televisiotoimittajien liitto
p. 040-5190099