Journalistiliitto brändäämään itseään

18.11.2014

Hanne Aho ja Arto Nieminen viimeisessä puheenjohtajatentissä.
Hanne Aho ja Arto Nieminen viimeisessä puheenjohtajatentissä.

Journalistiliiton viimeisessä puheenjohtajatentissä kohtasivat haastaja Hanne Aho ja istuva puheenjohtaja Arto Nieminen varsin rauhallisissa tunnelmissa Pressiklubilla tiistaina.

Yleisön joukosta Talentumin Kimmo Lundén kehotti liittoa brändäämään itseään kunnolla tyyliin ”liitolla on kovaa edunvalvontaa ja alan parhaat juristit". SFJ:n asiamies Jukka Väyrynen komppasi muistuttaen, että viime vuonnakin liiton juristit perivät 30 000 euroa free lancereiden saamatta jääneitä palkkioita.

Onko ay-liikkeen voima hiipumassa? Ahon mukaan se on jo hiipunut. Yksi sukupolvi ei ole ollut näkemässä mitä ay-liike on rakentanut -Miten saada  ihmiset ymmärtämään mikä on ay-liikeen tarkoitus? Liiton tärkein tehtävä on konkreettiseen arjen työhön vaikuttaminen, Aho pohdiskeli.  Niemisen mukaan kuvaan on tullut vakuutusyhtiömäisyys: maksetaan jäsenmaksut ja joku muu hoitaa asiat.  – Työpaikoille tarvitaan paikallisia edunvalvojia. Hoidetaan ongelmat siellä missä ne ovat syntyneet.

Aho toivoi liiton menevän työpaikoille tutkimaan ja esittämään tuloksia työnantajille työelämän kehittämiseksi. Nieminen muistutti, että tätä on toki tehtykin. –Työnantaja kuuntelee kyllä kiinnostuneena muttei tee mitään.  

Millä saada nuoret mukaan? Aho uskoi henkilökohtaisten keskustelujen merkitykseen, Nieminen muistutti jo olemassa olevasta liiton vireästä opiskelijatyöstä.

Järjestörakennetta Aho piti vanhanaikaisena ja näki ratkaisun alueellisissa yhdistyksissä, Niemisen mielestä järjestörakenne ei ole ongelmista suurimpia. –Lehdistön puolella tarvitaan paikallisia yhdistyksiä. Jos joudutaan vaikka työtaisteluun, ne on perälauta meidän edunvalvontaan.  Rovaniemen radiotoimittajalle läheisempi keskustelukumppani sen sijaan on Lappeenrannan radion toimittaja kuin Lapin Kansan toimittaja johtuen tessistä.

Molempien ehdokkaiden tavoitteena oli yhteinen tes alalle. – En usko suureen loikkaan kerralla vaan step by step, kuten Ylen ja MTV:n kohdalla. Ongelmallisempaa on miten se sopii lehdistön tessiin, Nieminen totesi.

Puolentoista tunnin pituisen tilaisuuden  luotsasi Petteri Väänänen.

Teksti: Seppo Metso