Kuusikko kokoontui ja jouhikko soi työmarkkinasyksyn startatessa

Bussi Tampereelle starttasi Pasilasta.
Markus Ekholm oli toinen perinteisen ay-stipendin saajista.
Työväenmuseo Werstaalla kaupungin vastaanotolla Tampereen suunnitelmia esitteli pormestarin yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho.
Marjaana Toiminen kyseenalaisti mantran "digitalisaatio vie työpaikat".

”Mitä liitto tekee minun hyväkseni” on edelleen puhututtava aihe. RTTL:n syksyn kuusikkopäivillä 6.-7. lokakuuta jäsenistön riveistä kumpusi monta huolen siementä. Miten vastaamme työnantajan ehdotuksiin Tes-neuvotteluissa? Miten jatkamme ja jaksamme YT-prosessien jälkeen? Mitä tarjoamme alan nuorille, riittääkö freelancereilla uskoa työtehtävistä vakituisten joukossa?

Liitolla on tehtävää ja kaikki ei ole aina niin näkyvää, mitä jäsenten eteen eri tasoilla ponnistellaan. Vakavien aiheiden välissä nautittiin paitsi toistemme vertaistuesta, niin myös mielenkiintoisista visioista digitaalisuuden maailmassa. Marjaana Toimisen esitys työn murroksesta antoi ajattelemisen aihetta ja valonpilkahdusta töiden tulevaisuuteen.

Perjantai oli hengähtämisen ja tutustumisen paikka työviikon ja Manseen matkustamisen jälkeen. Ensimmäisenä ohjelmassa oli Tampereen pormestarin tarjoama infopaketti kaupungin tulevaisuuden visoista raitioliikenteineen ja uusine halleineen työväenmuseo Werstaassa. Itse pormestari Lyly ei ollut paikalla vaan hänen stuntteina toimivat yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho ja erityisavustaja Kaisa Läärä. Viinilasillisen ja pikkupurtavan voimin saimme informaatiokylvyn Pirkanmaan alueen kasvunäkymistä. Kaupungin tavoitteena on pysyä edelleen Skandinavian suurimpana sisämaakaupunkina.

Tuukka Salkoaho totesi sähköisen median läsnäolon olevan edelleen erittäin tärkeän kaupungille.

 

Illan yllätysnumerona  jouhikkoa laulun kera

 

Pimeyden laskeutuessa keskustan ylle, porukka teki happihyppelyn kävellen Tampellan suojiin. Yhdessäoloa vahvisti illallinen ja puheensorina pöytien yllä lupasi vilkasta ajatusten vaihtoa. Ruokailun lomassa saimme nauttia aimo annoksen jouhikon soittoa ja laulua, josta vastasi yllätysvieras Pekko Käppi.

Pitkän päivän ilta jatkui omintakeisella kaupunkisuunnistuksella, kuka minkäkin kartanlukijan perässä.

Aamu asialistoineen kuitenkin odotti virkeitä osallistujia.

 

Päivät lyhenee ja Tes-syksy etenee

 

Syksyn tes-neuvottelut ovat valtakunnassa käynnistyneet, ja osapuolet hiovat strategioitaan. SJL:n edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kertoi yleisistä näkymistä, joissa työnantajapuoli toivoo luonnollisesti kikylinjan ja maltillisuuden jatkoa nollalinjalla. Petrin esityksen mukaan ensi vuoden inflaatio ennuste on 1-1,5 %, joten saman suuruinen ansioiden nousu turvaisi vasta ostovoiman pysymisen nykyisenä.

Petri kävi läpi tulevien neuvotteluiden aikataulutusta ja jäsenyhdistysten neuvottelulähtökohtia.

Kuusikon joukossa nousi palkkojen lisäksi huoli nuorien työllistymisestä ja freelancetyöpaikkojen jatkuvuudesta. Miten vastata kunkin huutoon ja tarpeeseen? Vakituisten ja freelancereiden lähtökohdat luonnollisesti herättävät erilaisia kysymyksiä. Esimerkkinä keskusteltiin Ylen tilanne raskaiden yt-kierrosten jälkeen. Myös RTTL:n puheenjohtaja Sari Korpela-Välisaari ja SJL:n puheenjohtaja Hanne Aho olivat huolissaan tulevien neuvottelujen raskaudesta.

Mielenkiintoinen yt-prosessin purku kuultiin SFA:n luottamusmies Markus Ekholmin kertomana, Yt-ruljanssista selviytyminen – näin me sen teimme. Samalla hän ja hänen kollegansa Sebastian Bergholm saivat tämän vuoden luottamusmiespalkinnon.

Päivän päätteeksi nautimme vielä tulevaisuuden visioita digitaalistumisen keskellä. Mindmill Networkin perustaja Marjaana Toiminen toimi alustajana. Hänen presentaatiosa löytyy RTTL:n asiamieheltä.

 

Teksti ja kuvat:

Jukka-Pekka Nyrhinen