RPA fördömer försämringen av lunchpraxis

18.4.2018

Rundradions programarbetare RPA är besviken på arbetsgivarens inflexibilitet i frågan om lunchpausen. De förtroendemän som var med om förhandlingarna anmälde om avvikande mening och reserverade sig till beslutsprotokollet 17.4.2018.

Arbetsgivaren ändrar ensidigt på god praxis som har fortgått i årtionden genom att nästan undantagslöst flytta över lunchpausen till arbetstagarens egen tid i delar av Nyheter och Aktualiteter och i Svenska Yles nyhetsarbete. Försämringen gäller hundratals arbetstagare.

Den nya linje som införs under ledning av ansvariga redaktörerna Jouko Jokinen och Marit af Björkesten gör nyhetsverksamheten mindre dynamisk, försämrar reaktionstiden och hotar att göra jourverksamheten mindre heltäckande.

Yles styrelse har orat sig för nyheternas verksamhetsförutsättningar. Också VD Lauri Kivinen har offentligt sagt att nutida nyhetsarbete förutsätter en reaktionstid som räknas i minuter. Detta riskerar att försvåras.

Förändringen i lunchpauserna inverkar också på arbetstagarnas ork eftersom nuvarande praxis med så kallade utjämningsdagar helt eller delvis försvinner. Därmed ökar antalet arbetsdagar vilket kan leda till att arbetsperioderna utan avbrott blir ännu längre.

Trots att arbetsgivaren har talat om jämlikhet och enhetlig praxis, har man valt att inte granska situationer där det i praktiken är omöjligt att hålla vilopauser inom regionverksamhetens och den tekniska produktionens uppdrag. RPA anser att ökad jämlikhet borde innebära en förbättring av rådande praxis, inte försämring.

Kollektivavtalet förutsätter undantagslöst att lunchpausen kan hållas kring mitten av arbetsskiftet. Om det inte är möjligt att äta då hålls vilopausen på arbetstid.

Enligt kollektivavtalet kan måltiden intas på arbetstid då arbetet förutsätter kontinuerlig närvaro på arbetsplatsen.

RPA anser att arbetsgivarsidan trots de diskussioner som förts inte har visat kompromissvilja eller strävan att  genuint avtala om de arbetsskiften där det är omöjligt att hålla vilopaus.

RPA förutsätter att den förändring som arbetsgivaren nu driver igenom med sin direktionsrätt tas upp till granskning och korrigeras så att det blir möjligt att hålla vilopaus på arbetstid i de uppgifter där det förutsätts. Granskningen bör omfatta bolagets alla arbetsuppgifter och funktioner.

Arbetsgivarens strikta linje tolkas bland arbetstagarna så att arbetsuppgifter och egen tid avskiljs med absolut tydlighet, arbetstider och vilopauser skrivs noggrant in i de system som används av bolaget och arbetstagarnas frivilliga flexibilitetet minskar.

RPA betonar att den planerade försämringen av nuvarande praxis för matpauser är ett beslut fattat enbart av arbetsgivaren.

Huvudförtroendeman Jyrki Saarikoski, 040 5597120

Ordförande för Rundradions programarbetare rf. Hilla Blomberg