YOT paheksuu ruokatuntikäytännön heikennystä

17.4.2018

Ylen ohjelmatyöntekijät, YOT, on pettynyt työnantajan joustamattamuuteen ruokatuntien pitämisen suhteen.

Neuvotteluissa mukana olleet luottamusmiehet ilmoittivat eriävän mielipiteensä neuvottelujen päätöspöytäkirjaan 17.4.2018.

Työnantaja Yle on yksipuolisesti muuttamassa vuosikymmenien ajan hyväksi havaittua käytäntöä, ja siirtämässä lähes poikkeuksetta ruokatunnin työntekijän omalla ajalla pidettäväksi Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tehtävissä sekä Svenska Ylen uutistyössä. Huononnus koskee satoja työntekijöitä.

Ylen vastaavien päätoimittajien Jouko Jokisen ja Marit af Björkestenin johdolla toteutettava linjaus jäykistää uutistoimintaa, hidastaa reagointia ja vaarantaa päivystyksen kattavuuden.

Ylen hallituksessa on kannettu huolta uutistoiminnan edellytyksistä. Myös toimitusjohtaja Lauri Kivinen on julkisuudessa sanonut, että nykyaikainen uutistyö edellyttää reagoimista minuuteissa.  Tämä uhkaa vaikeutua.

Ruokatuntimuutoksen seuraukset näkyvät myös työntekijöiden jaksamisessa, sillä ratkaisun myötä mahdollisuus pitää nykyisen käytännön sallima ns. tasoitusvapaa poistuu kokonaan tai osittain. Näin työpäivien määrä lisääntyy, ja myös ns. työputket voivat muodostua entistä pidemmiksi.

Vaikka työnantaja on puheissa viitannut tasa-arvoon ja yhtäläiseen käytäntöön, ei tarkasteluun ole otettu tilanteita, joissa lepotauon pitäminen aluetoiminnan tai tuotannon keikkatöissä on käytännössä mahdotonta. YOT katsoo, että tasa-arvon lisäämisen tulisi merkitä vallitsevan käytännön parantamista, ei huonontamista.

Ruokatunnin sijoittuminen työvuoron keskivaiheille on työehtosopimuksen yksiselitteinen määräys. Mikäli ruokailu ei silloin onnistu, on lepotauko ns. talon ajalla.

Työehtosopimuksen mukaan ruokailu voi tapahtua työnantajan ajalla silloin, kun työ edellyttää jatkuvaa työpaikalla oloa.

YOT katsoo, että käydyistä keskusteluista huolimatta ei työnantajapuolella ole ollut kompromissihalukkuutta eikä pyrkimystä aitoon sopimiseen työvuoroista, joissa lepotauon pitäminen on mahdotonta.

YOT edellyttää, että työnantajan direktiovallalla toteuttama muutos otetaan tarkasteluun ja korjataan siten, että lepotauon pitäminen yhtiön ajalla käy mahdolliseksi niissä tehtävissä jotka sitä edellyttävät.  Tämän tarkastelun tulisi ulottua yhtiön kaikkiaan työtehtäviin ja toimintoihin.

Työnantajan nyt omaksuma  tiukka linja tulkitaan työntekijöiden piirissä  niin, että työtehtävät ja oma aika erotetaan ehdottoman selkeästi,  työajat ja lepotauot kirjataan tarkasti yhtiön käyttämiin työaikajärjestelmiin ja työntekijöiden vapaaehtoinen joustavuus vähenee.

YOT tähdentää, että nykyiseen ruokatuntikäytäntöön suunniteltu huononnus on yksinomaan työnantajan päätös.

YOT:n hallituksen puolesta

Hilla Blomberg, YOT:n puheenjohtaja / 040-5569287

Lisätietoja:

YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski / 040-5597120