Helsingin Sanomat luopui tv-meteorologeistaan - yt-neuvottelut kesäloman aikana

31.8.2016

Anniina Peura ja hänen lähiesimiehensä olivat kesälomalla kun yt-neuvottelut aloitettiin.
Anniina Peura ja hänen lähiesimiehensä olivat kesälomalla kun yt-neuvottelut aloitettiin.

Nelosella joka päivä kello 18.58 lähetetty Helsingin Sanomien tuottama säälähetys loppui elokuun loppupuolella. Kolme osa-aikaista vakituista meteorologia irtisanottiin ja kahden TTT-meteorologin työt loppuivat yt-neuvottelujen päätteeksi.


Sääkarttoja on katsottu Nelosella Nelosen uutisten alkamisesta lähtien, vuodesta 1998. Ensin karttojen edessä esiintyi näyttelijöitä, mutta katsojat eivät pitäneet heidän esittämää säätä kovin uskottavana, joten 2000-luvun alkupuolella siirryttiin oikeiden meteorologien käyttöön.

Nyt ei meteorologejakaan näy ruudussa, vaan HS-uutisten juontajat spiikkaavat itse Forecan tuottaman tekstin grafiikkakartan päälle.

Yksi irtisanotuista on pitkään meteorologin töitä aiemmin Neloselle ja sittemmin Helsingin Sanomille tehnyt Anniina Törmä. Kysyin häneltä tietoa päättyneistä yt-neuvotteluista ja irtisanomisista.

- Miksi Helsingin Sanomat luopui meteorologeista, mitä tiedät syistä?
- Helsingin Sanomat luopui meteorologeista tuotannollisista ja taloudellisista syistä. He halusivat uudistaa sään ja panostaa mobiiliin. Meidän työt ulkoistettiin, jolloin talossa joka päivä paikalla olevalle meteorologille ei ollut enää tarvetta.

- Miten yt-neuvottelut sujuivat mielestäsi?
- Infoa olisi voinut tulla paremmin. Nyt sitä joutui kyselemään. Yt-neuvottelut aloitettiin, kun vielä itse ja lähiesimieheni olivat lomalla, mikä oli mielestäni epäreilua. Itse en siis osallistunut yt-tilaisuuksiin lainkaan. Infoa sain puhelimitse ja tekstiviestein. Viimeisessä vuorossa olleelle meteorologille kerrottiin potkuista vasta klo 17, kun lähetys olisi ollut klo 18.58.

- Mitä kaikkea teitte meteorologeina Sanomatalossa?
- Helsingin Sanomien lisäksi meidän ammattitaitoa hyödynsivät Ilta-Sanomat sekä Sanomien radiokanavat. Päivittäisen tv-lähetyksen valmistelun ja esittämisen lisäksi teimme erilaisia sääaiheisia videoita Helsingin Sanomien nettisivuille, annoimme haastatteluja toimittajille sekä julkaisimme paljon kuvia ja videoita sosiaalisen median kanavissamme kuten Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Kirjoitimme myös sääaiheisia kolumneja.

- Miltä irtisanominen tuntui?
- Totta kai kurjalta. Arvasin/tiesin ensimmäisen puhelun jälkeen jo lopputuloksen, joten itse irtisanominen ei ollut loppujen lopuksi yllätys. Mukavia työkavereita tulee ikävä.

- Mitä teet nyt?
Työt Ilmatieteen laitoksella sääpäivystyksessä jatkuvat edelleen.

Teksti: Tomi Peurakoski