Arja Hellman in memoriam

6.6.2019

Arja Hellmanin ura RTTL:n asiamiehenä kesti 29 vuotta. Hän ehti koulia 12 puheenjohtajaa ja vaikuttavan määrän ammattijärjestöaktiiveja ns. tavoille.

Arja Hellman, RTTL:n sielu

Voiko edunvalvontaa harjoittavalla etujärjestöllä olla sielu?
Kyllä.
Radio- ja Televisiotoimittajien Liiton sielu oli Arja Hellman.
Heinolassa 6.2.1946 syntynyt RTTL:n asiamies Arja Hellman kuoli vaikean syöpäsairauden uuvuttamana Terhokodissa Helsingissä 13.5.2019. 
Hellmanin työura alkoi Yleisradiossa jo yli 50 vuotta sitten. Hän tuli vuoden 1967 alussa Radion puheohjelmiin, jossa alkoi kiintoisa jakso Nuortenradion ja Urheilun yhteisenä sihteerinä. Värikkäässäkin työyhteisössä pääsi tutustumaan oman aikansa suurimpiin toimittajakuuluisuuksiin Pekka Tiilikaisesta alkaen. Hellman teki myös ohjelmia omien töidensä ohella.
Hellmanin yksi varhaisimpia työtovereita oli RTTL:n silloinen asiamies Eero Toukkari. Hän houkutteli Hellmanin RTTL:n toimistosihteeriksi vuoden 1974 alkupuolella. Asiamieheksi hän siirtyi 1980 toimien tässä tehtävässä peräti 29 vuotta.
Noiden vuosien aikana järjestön jäsenmäärä viisinkertaistui ja ammattinimikkeiden kirjo laajeni huimasti. Samalla Hellmanin työkuorma lisääntyi valtavasti, mutta vasta 2000 saatiin palkatuksi toinen asiamies. 
Näinhän se ay-järjestöissä on tavannut olla: nurkumaton työntekijä joutuu kantamaan välillä kohtuuttomia kuormia. Siinä ei paljoa lohduta se, että myös luottamushenkilöt ovat tiiviisti mukana taakankannossa.
Asian voi ilmaista näinkin: Arjan RTTL-aikana ehti olla 12 eri puheenjohtajaa.
Kun RTTL liittyi vuoden 1980 alussa silloisen Suomen Sanomalehtimiesten Liiton jäseneksi, Hellmanin vastuut jälleen kasvoivat. "Vaikka järjestön hartiat levenivät, niin kyllä byrokratia myös lisääntyi", sanoi Arja.
Järjestötyössä Hellman oli ennen kaikkea joukkuepelaaja. Hän hoiti omat hommansa, mutta muisti myös syöttää. Häneltä saivat avun niin yleläiset kuin maikkarilaiset, neloslaiset, ohjelmantekniset, faolaiset..., siis valtava joukko ohjelmatyön huippuammattilaisia.
RTTL:n kunniajäseneksi Arja kutsuttiin vuonna 2008.

Ay-toimiensa rinnalla Hellmanilla oli myös toinen tärkeä työsarka, RTTL:n seniorijärjestön Vanhojen Kettujen sihteerinä. Peräti neljä vuosikymmentä kesti sekin. Kettujen puheenjohtaja, pitkäaikainen ystävä ja työtoveri Leena Tamlander sanoi: "Arjan kanssa työskennellessä oli läsnä hyvän olon tunne, hän oli aina tilanteen tasalla ja tunsi kaikki."
Tätä painottaa myös RTTL:n puheenjohtajana toiminut Pekka Laine: "Arja oli valtava tietopankki. Hänen kuolemansa herätti ajatuksen: kenellekäs nyt soittaa ?"
Aviomiehensä Paulinkin Arja tapasi Ylessä tämän ollessa kesävahtimestarina.
Tiivissä kanssakäymisissä oltiin poikien Villen ja Teemun perheisiin.
Lapsenlapsi Iida oli isoäidin silmäterä. "Minun elämäni ilo", Arja sanoi.

Matti Santajärvi,
yksi kahdestatoista