Syksyn kurssit 2023


Valokuvauksen viikonloppukurssi 

2. - 3.12.2023.

Kurssi on tarkoitettu työkseen tai muuten paljon kuvaaville eli valokuvaamisen perusasiat hallitseville.

Kurssi järjestetään viikonloppuna 2.-3.12.2023. Opetus alkaa molempina päivinä kello 10.00 ja päättyy viimeistään kello 18.00. Paikka on Metropolian ammattikorkeakoulu Helsingin Arabiassa, Hämeentie 135.

Kurssi on ennen muuta tarkoitettu työkseen paljon kuvaaville. Esimerkiksi uutiskuvaajat ottavat säännöllisesti myös still-kuvia nettijulkaisuja varten. Lisäksi moni toimittajakin ottaa kuvia paljon itsenäisesti juttujaan varten.

Ohessa on kurssin alustava ohjelma, jota on tarkoitus tarkentaa kurssilaisten toiveilla, kun valinnat on tehty. Valinnoissa painotetaan valokuvaamisen tarvetta työssä sekä kokemusta valokuvaamisesta. Hakulomakkeen perusteluun pyydämme tiiviin, muutaman rivin kuvauksen molemmista mainituista asioista.

Opetuksessa käytetään järjestelmäkameraa. Kurssille voi ottaa mukaan oman tutun kameran, mutta käytettävissä on myös Metropolian kameroita. Opettaja on Metropolian valokuvauksen yliopettaja Mika Seppälä.

Kurssi on ilmainen. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuville maksetaan matkat halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan. Mahdollisia majoituskuluja korvataan yhdeltä yöltä ja korkeintaan 120 euroa. Kaikista kuluista tarvitaan kuitit. Matkalaskun tekemisestä tiedotetaan ensimmäisen kurssipäivän alussa.

Kurssille haetaan oheisella lomakkeella. Haku päättyy 5.11.2023. Kurssille valitaan 12 henkilöä ja kolme henkilöä varasijalle, mahdollisten sairastapausten varalta. Valituille ilmoitetaan valinnasta henkilökohtaisella sähköpostilla muutaman päivän kuluttua haun päättymisestä.

Kurssin järjestämisen mahdollistaa Kopioston Radio- ja televisiotoimittajien liitolle tilittämä järjestökorvaus audiovisuaalisten ohjelmien verkkotallentamisen tekijänoikeuskorvauksista.


Alustava kurssiohjelma

Yleiskuvaus

Kerrataan ja harjoitellaan valokuvauksen ja kuvakerronnan perusteita tiivistetyin luennoin sekä käytännön kuvaustöitä tehden:

  • Valokuvaustekniikan perusteet: mm. kuvaformaatit, kuvaustilat, polttovälit, valottaminen ja värinhallinnan perusteet.
  • Sommittelun perusteet valokuvaajan näkökulmasta
  • Valaisun opiskelua studiosalamavaloilla (vuodenajasta johtuen).

Tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon tehtävistä kahden kurssipäivän aikana. Käytössä on Metropolian kuvauskalusto, mikä sujuvoittaa opiskelua, mutta myös omia kameroita voi halutessaan ottaa mukaan. Kurssilla keskitytään perinteisen järjestelmäkameran käyttöön, mutta aikataulujen salliessa voidaan pohtia/testata myös uudempia ”keksintöjä” (kännykkä tms.).