Valokuvauksen viikonloppukurssi maaliskuussa

Kurssi on tarkoitettu työkseen tai muuten paljon kuvaaville eli valokuvaamisen perusasiat hallitseville

Kurssi järjestetään viikonloppuna 18. ja 19.3.2023. Opetus alkaa molempina päivinä kello 10.00 ja päättyy viimeistään kello 18.00. Paikka on Metropolian ammattikorkeakoulu Helsingin Arabiassa, Hämeentie 135.

Kurssi on ennen muuta tarkoitettu työkseen paljon kuvaaville. Esimerkiksi uutiskuvaajat ottavat säännöllisesti myös still-kuvia nettijulkaisuja varten. Lisäksi moni toimittajakin ottaa kuvia paljon itsenäisesti juttujaan varten.

Ohessa on kurssin alustava ohjelma, jota on tarkoitus tarkentaa kurssilaisten toiveilla, kun valinnat on tehty. Valinnoissa painotetaan valokuvaamisen tarvetta työssä sekä kokemusta valokuvaamisesta. Hakulomakkeen perusteluun pyydämme tiiviin, muutaman rivin kuvauksen molemmista mainituista asioista.

Opetuksessa käytetään järjestelmäkameraa. Kurssille voi ottaa mukaan oman tutun kameran, mutta käytettävissä on myös Metropolian kameroita. Opettaja on Metropolian valokuvauksen yliopettaja Mika Seppälä.

Kurssi on ilmainen ja molempina kurssipäivinä tarjotaan lounas. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuville maksetaan matkat halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan. Mahdollisia majoituskuluja korvataan yhdeltä yöltä ja korkeintaan 120 euroa. Kaikista kuluista tarvitaan kuitit. Matkalaskun tekemisestä tiedotetaan ensimmäisen kurssipäivän alussa.

Kurssille haetaan oheisella lomakkeella. Haku päättyy 10.2.2023. Kurssille valitaan 12 henkilöä ja kolme henkilöä varasijalle, mahdollisten sairastapausten varalta. Valituille ilmoitetaan valinnasta henkilökohtaisella sähköpostilla muutaman päivän kuluttua haun päättymisestä.

Kurssin järjestämisen mahdollistaa Kopioston Radio- ja televisiotoimittajien liitolle tilittämä järjestökorvaus audiovisuaalisten ohjelmien verkkotallentamisen tekijänoikeuskorvauksista.


Alustava kurssiohjelma

Yleiskuvaus

Kerrataan ja harjoitellaan valokuvauksen ja kuvakerronnan perusteita tiivistetyin luennoin sekä käytännön kuvaustöitä tehden:

  • Valokuvaustekniikan perusteet: mm. kuvaformaatit, kuvaustilat, polttovälit, valottaminen ja värinhallinnan perusteet.
  • Sommittelun perusteet valokuvaajan näkökulmasta
  • Valaisun opiskelua studiosalamavaloilla (vuodenajasta johtuen).

Tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon tehtävistä kahden kurssipäivän aikana, joten päivien kesto on noin 8 tuntia. Käytössä on Metropolian kuvauskalusto, mikä sujuvoittaa opiskelua, mutta myös omia kameroita voi halutessaan ottaa mukaan. Kurssilla keskitytään perinteisen järjestelmäkameran käyttöön, mutta voidaan pohtia/testata myös uudempia ”keksintöjä” (kännykkä tms.) aikataulujen salliessa.


Aamupäivä 1:

Luento: Järjestelmäkamera ja sen käyttöä eri tilanteissa. Polttovälit. Harmaa- ja väritargetit. 

Tehtävä: Henkilökuvauksen mahdollisuudet/rajoitukset.

Iltapäivä 1:
Luento: Studiovalaisun perusteet ja harjoittelua pienryhmissä.

Tehtävä: Sarjallisuus kuvakerronnassa.


Aamupäivä 2:

Edellisen päivän kuvausten katselua ja palautetta. 

Luento: Sommittelua valokuvaajalle: kuvaformaatti, rajaaminen, kuvakoot ja muodot…

Kuvista kerronnaksi: reportaasi, kuvatarina tai dokumentti…

Tehtävä: Luonnostelua kuvakerronnaksi. Harjoitellaan kuvaustekniikoita kuvakerrontaan, esim. kauttaaltaan syväterävä kuva.


Iltapäivä 2:

Luento/Tehtävä: Kuvituskuva valokuvaamalla. 

Jatketaan muiden tehtävien tekemistä.

Mahdollisuus jatkaa studiokuvauksia.