Journalistiliitto: MTV:n sisällöntekijöitä koskeva sopimus hyväksytty

6.3.2020Hyväksytty neuvottelutulos tarkoittaa uutta työehtosopimusta 160:lle sisällöntekijälle. Palkkoja korotetaan 3,7 prosenttia, sopimuskausi on 28 kuukautta, helmikuuhun 2022 asti. Sopimuksessa ollut kiky-määräys poistuu.

”Keskeisimmät kysymykset olivat palkkaan ja työaikaan liittyvät asiat”, totesi Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Palkankorotustaso on hieman yleistä linjaa korkeampi. Sillä kompensoidaan sitä, että jaksotyötä tekevillä työnantaja saa jatkossakin teettää 115 tuntia kolmiviikkoisjaksossa.

Uuteen sopimukseen tulevat taulukkopalkat ja niille vaativuusmääritteet. Paikallinen työryhmä täsmentää kriteereitä huhtikuun loppuun mennessä. Taustalla on se, että palkkausjärjestelmä perustui uutistuotantoyhtiö Mediahub Helsingin toimintaan. Nyt sopimus koskee MTV Oy:tä.

”Viiden kuukauden neuvottelujen jälkeen sopuun täytyy olla tyytyväinen”, Savolainen painotti.

MTV:n sisällöntekijöitä koskenut lakonuhka peruuntui kun Palvelualojen työnantajat Palta ja Journalistiliiton hallitus hyväksyivät sopimuksen.

Journalistiliitto antoi 25.2. MTV:n sisällöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Mikäli neuvottelutulokseen ei olisi päästy, lakko olisi alkanut tiistaina 10.3. Lakon oli määrä kestää viikon ja siihen osallistua noin 160 työntekijää. Toteutuessaan työtaistelu olisi vaikuttanut muun muassa MTV:n uutisiin, verkkosivuihin ja ajankohtaisohjelmiin. Sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla alkoi torstaina 27.2.
Journalistiliitto on neuvotellut lokakuusta lähtien MTV:n sisällöntekijöiden työehtosopimuksesta. Työantajaa edustaa Palvelualojen työnantajat ry eli Palta. Lakkovaroituksen syynä on se, että työnantaja ei ole ollut valmis keskustelemaan palaamisesta normaaliin työaikaan. 

Kesän 2016 kilpailukykysopimus pidensi työaikaa 30 minuuttia viikossa. MTV:llä työaikaa pidennettiin enemmän, 50 minuuttia viikossa. Kiky-tunneista ollaan yleisesti luopumassa. Palta ei suostu neuvottelemaan palaamisesta kohti normaalia työaikaa. Journalistiliitto tarjosi lopulta Paltalle kompromissia, jonka mukaan työaikaa vähennetään kiky-tuntien verran, 30 minuuttia viikossa. Sopimukseen jäisi edelleen 20 minuutin pidennys. Palta torjui kompromissin.

”Tämä on uskomaton tilanne, kun lähes viisi kuukautta neuvottelujen aloittamisen jälkeen työnantaja keksii, ettei MTV:ssä palatakaan normaaliin työaikaan. Työnantajan haluttomuus sopimiseen tuli yllätyksenä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Paltan vaatimukset ovat kautta linjan olleet ylimitoitettuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

”Paltan tavoitteet ovat epärealistisia, eivätkä vastaa sen jäsenten, esimerkiksi MTV:n tarpeita. Tilanne on ollut nähtävissä muissakin Paltan jäsenyrityksissä ja MTV:n kohdalla tämä korostuu. Palta ajoi meidät tähän tilanteeseen”, Aho sanoo. ”Palta ei aja jäsenyritystensä kuten MTV:n etua vaan omaa ja EK:n etua. MTV ja sen työntekijät kyllä pääsisivät fiksuun ratkaisuun, mutta Palta haraa vastaan”.

”MTV:n työntekijät päättivät lakosta yksimielisesti. Haluamme tasa-arvoista kohtelua muiden media-alan työntekijöiden ja muiden alojen työntekijöiden kanssa. ”Porukka haluaa katsoa tämän päätyyn asti,” sanoo MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen.

Lisätietoja medialle:

- Petri Savolainen, edunvalvontajohtaja, puhelin 050 5342 485

- Hanne Aho, puheenjohtaja, puhelin 050 5254 345

- Petteri Savolainen, luottamushenkilö, puhelin 050 3956 112