Radio- ja televisiotoimittajien liitto paheksuu MTV:n muutosneuvotteluita

18.8.2023

Radio- ja televisiotoimittajien liitto ry

Kannanotto 18.8.2023

Radio- ja televisiotoimittajien liitto paheksuu MTV:n muutosneuvotteluita


MTV on ilmoittanut käynnistävänsä muutosneuvottelut, joista aiheutuu todennäköisesti irtisanomisia ja työsuhteen ehtojen olennaista muuttumista. Radio- ja televisiotoimittajien liitto paheksuu moisia aikeita ja muistuttaa siitä, että suomalaiseen mediaan kohdistuu juuri nyt poikkeuksellisia odotuksia. Tässä maailmantilanteessa suomalaiset tarvitsevat monipuolista riippumatonta uutisointia ja myös viihdettä, joka kohentaa yleistä mielialaa.

Suomi tarvitsee vahvan Yleisradion, mutta rinnalleen se kaipaa myös kaupallista kirittäjää. Olisi katastrofi, jos ajautuisimme tilanteeseen, jossa kaupallinen uutistoiminta ajettaisiin alas.

Radio- ja televisiotoimittajien liitto esittää syvän huolensa paitsi niiden puolesta, jotka pelkäävät työpaikkansa menettämistä, myös töihin jäävän henkilöstön jaksamisesta.

"Maikkarilla tehdään paljon ohjelmia tosi vähällä väellä. Toivottavasti ainakaan ei käy niin, että yritetään tehdä kaikkea ja ehkä vielä enemmänkin, mutta vielä vähemmällä väellä”, totesi MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Irtisanomisten ja työehtojen heikennysten sijaan MTV kaipaisi hyvää, henkilöstöä kuulevaa johtamista ja oikein kohdennettuja resurssipäätöksiä. Henkilöstö ei ole millään tavoin aiheuttanut MTV:n heikkoa talouskuntoa.


Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL ry

****

Radio- och televisionsredaktörernas förbund

Ställningstagande 18.8.2023


Radio- och televisionsredaktörernas förbund fördömer MTV:s omställningsförhandlingar.


MTV har meddelat att man inleder omställningsförhandlingar, vilket sannolikt leder till
uppsägningar och betydande förändringar av anställningsvillkoren. Radio- och
televisionsredaktörernas förbund fördömer detta och påminner om att det just nu ställs
extra höga förväntningar på finländska medier. I dagens världsläge behöver finländarna ett mångsidigt utbud av oberoende nyhetsrapportering, men även underhållning för att hålla humöret uppe.

Finland behöver ett starkt Rundradion, men behöver också utmanas av kommersiella
aktörer. En situation utan de kommersiella bolagens nyhetssändningar vore katastrofal.

Radio- och televisionsredaktörernas förbund uttrycker stark oro, inte bara för dem som
riskerar att förlora sin tjänst, utan också för den personalen som blir kvar.

”På MTV görs massor med program med väldigt lite personal. Jag hoppas i alla fall att man inte försöker fortsätta göra allt det här, och kanske ännu mer, med ännu mindre personal.” sa MTV:s förtroendeperson Petteri Savolainen i en intervju med Helsingin Sanomat.

I stället för uppsägningar och försämrade arbetsavtal behöver MTV en ledning som lyssnar på personalen och som fattar rätt beslut vid resurserfördelningar. Det är på inget sätt personalen som har orsakat MTV:s svaga ekonomiska situation.


Radio- och televisionsredaktörernas förbund RTRF rf